Istnieje przynajmniej kilka powodów, dla których warto wykorzystywać domowe sposoby, podczas czyszczenia garnków i naczyń. Wszelkie detergenty, które spotkamy na półkach sklepowych, najczęściej pełne są substancji chemicznych, które mogą zaszkodzić skórze na naszych dłoniach, powodować różne uczulenia i inne zdrowotne problemy. Dodatkowo, przyczyniają się one do zanieczyszczania środowiska naturalnego. Warto przygotować zatem własny płyn do naczyń domowej roboty, który nie tylko doskonale doczyści nasze garnki patelnie, talerze i kubki, ale też sprawi, że będą one wolne od bakterii.

Codziennie korzystamy z dostępnych dla nas kuchennych naczyń, które później musimy oczyścić z resztek jedzenia i zalegającego na nich tłuszczu. Najlepiej poradzi sobie z tym dobry płyn do mycia naczyń. Oczywiście można też skorzystać z bardzo ważnego w wielu kuchniach sprzętu AGD, a niektórzy wykonują także samodzielnie specjalne, domowe tabletki do zmywarki. Dosłownie w każdym supermarkecie znajdziemy ofertę płynów do naczyń, przynajmniej od kilku producentów. Czy jednak kiedykolwiek pomyśleliśmy o tym, aby takiego typu preparat przygotować samodzielnie?

Jeśli się na to zdecydujemy, już nigdy nie będziemy musieli kupować żadnych środków czyszczących, które przepełnione są chemią! Warto zrobić swój własny, domowy płyn do naczyń, który jest bardzo efektywny, a dodatkowo nie szkodzi skórze naszych dłoni oraz środowisku.

Domowy płyn do mycia naczyń – czyste garnki bez użycia chemii ze sklepu!

Skuteczne usuwanie tłuszczu z patelni!

Jeśli pragniemy, aby nasza patelnia była dokładnie oczyszczona z tłuszczu wystarczy, ze przekroimy na pół ziemniaka i obierzemy go ze skórki. Dodając odrobinę sody, wysmarujmy nim patelnię. Niech ziemniak posłuży nam, jako klasyczna gąbka do mycia i wyszorujmy nim wnętrze patelni. Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami, bardzo szybko pozbędziemy się uporczywego tłuszczu.

Aby efekt był jak najbardziej widoczny, warto też odcinać końcówkę ziemniaka, kiedy ten będzie zbierał coraz więcej brudu na swojej powierzchni. Pamiętajmy jednak, że to nie sam ziemniak odpowiedzialny jest za usuwanie tłuszczu, a dzieje się tak, ponieważ takie działanie ma połączenie ziemniaka z sodą.

Lśniąco czyste garnki domowym sposobem

Kiedy zależy nam na pozbyciu się resztek jedzenia ze ścianek i dna naczynia, przydatna okaże się zużyta torebka herbaty! Wystarczy jedynie, że przetrzemy nią te miejsca, w których nagromadziła się największa ilość tłuszczu, a ten powinien rozpuścić się już w kilka sekund. Może się okazać, że aby zabrudzenia usunąć całkowicie, konieczne będzie wykorzystanie kilku torebek, dlatego warto sięgać po te tańsze herbaty.

Skuteczne mycie zewnętrznej części patelni i garnków

Zapewne często borykamy się z tym, aby dokładnie oczyścić zewnętrzną powierzchnię naszych patelni. Po pierwsze, musimy sięgnąć po największą patelnię jaką tylko dysponujemy, a do niej wlać roztwór z około 4-5 łyżeczek sody oczyszczonej i wody. Zanurzamy w niej patelnię, którą pragniemy wyczyścić. Warto pozostawić ją na około pół godziny, a po tym czasie brud powinien ustąpić. Musimy być tym wypadku dość cierpliwi natomiast pamiętajmy, że to właśnie jedna ze skuteczniejszych metod, aby pozbyć się uciążliwego tłuszczu ze ścianek patelni.

Płyn do naczyń w pełni ekologiczny

Nie dość, że markowa chemia gospodarcza jest dość droga, to jeszcze niekiedy źle wpływa na stan skóry naszych dłoni. Warto zatem wypróbować, jak sprawdzi się domowy płyn do mycia naczyń gdyż wielu uważa, że po zastosowaniu skutecznej receptury, mogą one wyglądać zupełnie jak nowe! Z pewnością znajdziemy wiele przepisów, jak wykonać ekologiczny płyn do naczyń, który łączy w sobie odkażającą moc soku z cytryny i octu jabłkowego oraz ściągające właściwości soli. Co więcej, jeśli całkowicie wyeliminujemy silne, chemiczne detergenty, znacząco przyczynimy się do ratowania środowiska naturalnego.