Wędliny to nieodłączny element polskich stołów podczas różnych uroczystości. Są także produktem często spożywanym na co dzień, zwłaszcza jako dodatek do kanapek. Wędliny są powszechnie dostępne, każdy sklep spożywczy oferuje ich duży wybór. Jednak należy zwracać uwagę na ich skład i wybierać produkty dobrej jakości. Duże koncerny stawiają ilość ponad jakość, produkując tanie szynki o nienajlepszym składzie, przez co wiele wędlin jest nafaszerowanych chemią, co może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto wybierać naturalne wędliny o dobrym składzie.
Dlaczego warto wybierać naturalne wędliny?
Naturalne wędliny wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Nie zawierają sztucznych wypełniaczy, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Niektórzy producenci mięsa zamieszczają informacje odnośnie sposobu karmienia zwierząt. Pasza, którą karmione są zwierzęta ma duży wpływ na jakość mięsa. Szkodliwe dla jakości wędlin jest także podawanie zwierzętom antybiotyków, dlatego warto szukać na opakowaniu informacji o tym, że mięso pochodzi z chowu bez antybiotyków.
Gdzie kupić naturalne wędliny?
Wędliny naturalne można kupić w wielu miastach w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak nie zawsze są one dostępne i czasem trzeba je wcześniej zamówić. Poza tym wędliny w takich sklepach są zwykle dosyć drogie.
Wędliny naturalne dobrej jakości można nabyć w różnych sklepach spożywczych. Należy zwrócić uwagę na skład produktu oraz na dostawcę mięsa. Ceny takich wędlin są zawsze nieco wyższe niż tych o gorszym składzie.
Jeżeli mamy taką możliwość, warto nabyć naturalne wędliny w lokalnej masarni. Wówczas możemy zapłacić mniej niż w sklepie.
Wędliny dobrej jakości - na co zwrócić uwagę?
Szynkę dobrej jakości wyróżnia oczywiście cena. Wędliny naturalne z dobrej masarni są nieco droższe niż te o niższej jakości. Nie są to jednak bardzo wygórowane kwoty.
Kupujuąc wędlinę należy przeczytać jej skład. Podstawowe składniki wędlin dobrej jakości to mięso i solanka, której zawartość nie powinna przekraczać 10 procent skladu produktu. Natomiast wędlina absolutnie nie powinna zawierać:
Skrobi roślinnej, białka i błonnika. Są to substancje, które silne wchłaniają wodę, przez co płacimy za wodę zamiast za mięso dobrej jakości.
Karageny i gumy roślinne. Ich zadaniem jest poprawa konsystencji szynki.
Należy także zwrócić uwagę na wygląd szynki. Wędlina o naturalnym składzie jest wilgotna i ma przerosty tłuszczowe, nie powinna mieć zatem gładkiej struktury. Nie powinna też być bardzo różowa, tylko nieco szara o niejednolitym kolorycie.
Wydaje się, że wędliny o gorszym składzie powinny dłużej zachowywać świeżość ze względu na konserwanty. Jednak nie końca tak jest, bowiem wędliny, które mają w składzie dużo wody psują się szybciej.
Wędliny naturalne to najlepszy wybór dla smakoszy mięsa, którym zależy na zdrowiu i jakości spożywanego jedzenia - bardzo dobrym pomysłem są swojskie wędliny z Dębiny. Dobrze zainteresować się, gdzie możemy nabyć naturalne wędliny dobrej jakości. Warto zapłacić za wędlinę nieco więcej, by cieszyć się dobrym smakiem i mieć pewność, że mięso nie zawiera szkodliwych dla nas składników.